Slaapmatten

Slaapmatten

Als je een goede slaapmat wilt kopen, dan ben je bij Xolt aan het juiste adres. Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, even niks ‘moeten’. Dan wil je ook niet met teveel gewicht moeten reizen. Een lichtgewicht slaapmatje is daarvoor het ideale kampeerartikel. Slaapmatten zijn veelal self-inflatable en nemen weinig ruimte in beslag, zelfs de tweepersoons slaapmatten. En niet onbelangrijk, ze slapen heerlijk!

Meer informatie over slaapmatten

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Een geschikte slaapmat voor elke reis

Het belang van een goede slaapmat is groot. Ze zorgen voor isolatie en warmte wanneer je in een slaapzak ligt. Wat betreft de vorm van een slaapmat is er niet veel te kiezen. Net als matrassen en luchtbedden zijn slaapmatten vaak rechthoekig, zodat je er goed op kunt liggen en slapen. Toch zijn slaapmatten te krijgen in veel verschillende soorten en maten, ontwikkeld voor verschillende doeleinden. Het verschil bij slaapmatten zit dan ook vooral aan de binnenkant en het gebruik van verschillende soort celschuim. Daarnaast heb je ook nog de self-inflatable matten.

Self-inflatable slaapmat

Dit soort slaapmatten zijn ideaal als je licht wilt reizen of wanneer je bijvoorbeeld op rondreis gaat en de mat steeds moet in- en uitpakken. Om de self-inflatable slaapmat te gebruiken, draai je het ventiel van de mat open. Hij zuigt zichzelf vervolgens vol met lucht en, indien gewenst, kun je er dan zelf nog lucht bij in blazen. Om ze leeg te laten lopen, open je wederom het ventiel en rol je de mat op. De lucht wordt er dan weer uitgeperst. Zelfopblaasbare slaapmatten zijn vaak gemaakt van open celschuim met een hoes van kunststof er om heen. Hierdoor liggen ze comfortabel en zijn ze goed geïsoleerd. Bovendien zijn ze zeer compact als ze zijn opgerold. Dit maakt ze erg populair. Nadelen van deze matten is dat ze iets duurder zijn en lek kunnen raken. Echter is een lek wel weer gemakkelijk te repareren.

Open celschuim slaapmat

Dit soort slaapmatten zijn gemaakt van polyurethaan (PU). Ze kosten weinig, liggen goed en zijn erg licht. Toch wordt niet snel voor deze matten gekozen vanwege de geringe isolatiewaarde en de ruimte die ze innemen.

Gesloten celschuim slaapmat

Deze slaapmatjes zijn gemaakt van polyethyleen (PE). Matten met PE kunnen tegen een stootje en gaan niet lek, waardoor ze een lange levensduur hebben. En ze zijn niet duur, wat ook een voordeel is. Echter nemen ze nog wel redelijk veel ruimte in beslag als ze zijn opgerold, ze worden snel vies en zijn lastig schoon te maken. Het ligcomfort is goed, met name op een scherpe of oneffen ondergrond.

Belangrijke eigenschappen om op te letten

R-waarde: De R-waarde van een slaapmat geeft aan hoe goed deze is geïsoleerd. De R staat voor Resistence oftewel weerstand. Hoe hoger de R-waarde, des te beter de isolatie. Voor temperaturen rond het vriespunt of lager, wordt een R-waarde van tenminste 3 geadviseerd. 

Lengte: Slaapmatten zijn in veel verschillende lengtes te krijgen. Bij het bepalen welke lengte het meest geschikt is, moet je kijken waar je de mat gaat gebruiken. Ga je er weinig mee rondreizen of zijn de temperaturen laag, dan kun je kiezen voor een mat waar je met je hele lichaam op kunt liggen. Maar je kunt ook kiezen voor een kortere mat, bijvoorbeeld een ¾ mat. Dit scheelt namelijk in gewicht en pakvolume. Belangrijkste is dat je schouders en heupen in ieder geval op de mat passen.

Breedte: De breedte van een standaard slaapmat ligt rond de 51 cm. Maar er zijn ook bredere slaapmatten te krijgen. Dit is vooral handig als je veel beweegt in je slaap. Daarnaast zijn er ook nog de tweepersoons slaapmatten.

Voordelen van een slaapmat ten opzichte van een luchtbed

Als je gaat kamperen, dan wil je wel goed kunnen slapen. Comfort en isolatie zijn daarbij twee belangrijke factoren. Maar kies je dan voor een luchtbed of voor een slaapmat? Deze keuze is persoonlijk en beide types hebben voor- en nadelen. Hier een paar voordelen van een slaapmat:

  • Een slaapmat zorgt doorgaans voor betere isolatie door het celschuim dat in de mat zit. Hierdoor slaap je warmer. 
  • Slaapmatjes zijn vaak platter dan luchtbedden en daardoor gemakkelijker neer te leggen in een tent die niet overal even hoog is. 
  • Slaapmatten hoef je niet zelf op te pompen, wat een hoop gedoe scheelt. Ook het opruimen gaat een stuk sneller, aangezien er geen of weinig lucht uit de mat hoeft.
  • Luchtbedden raken sneller lek dan een slaapmat.

Slaapmatten van bekende merken

Bij Xolt kun je terecht voor slaapmatten van bekende merken zoals Outwell en Camp-Gear, maar ook minder bekende merken. We hebben slaapmatten in verschillende kleuren, maten en prijsklassen. Dus koop hier jouw slaapmat!