Slaapzakken

slaapzakken

Op zoek naar een goede, warme slaapzak? Zoek dan niet verder, want wij hebben de geschikte slaapzak voor jou! Ga je logeren, de bergen in, gaat je kind op kamp of gaan jullie met het hele gezin kamperen? Geen zorgen, door een uitgebreid assortiment hebben wij altijd een slaapzak die voldoet aan jouw wensen. Dekenslaapzakken, mummiemodellen, winterslaapzakken, glow in the dark, bloemenprints… Je kunt het zo gek niet bedenken, elke vorm en print is te krijgen bij Xolt.

Meer informatie over slaapzakken
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Om warm en comfortabel te kunnen slapen, is een goede slaapzak erg belangrijk. Het aanbod is groot wat slaapzakken betreft. Er wordt onder andere onderscheid gemaakt in het gebruikte materiaal, de isolatiewaarde en natuurlijk de prijs. Weten onder welke omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken, scheelt enorm. Op basis daarvan kun je snel het juiste model, materiaal en de vulling kiezen.

Gun jezelf de ruimte

Er zijn twee soorten slaapzakken: het dekenmodel en de mummie slaapzak.

Dekenmodel

Dit is een rechthoekige slaapzak, die je helemaal open kunt ritsen waardoor je een deken krijgt. Een voordeel van dit model is dat je gemakkelijk twee slaapzakken aan elkaar kunt ritsen waardoor je een tweepersoons slaapzak krijgt. Daarnaast heb je door de vorm meer bewegingsruimte in de slaapzak, wat door velen als prettig wordt ervaren. Dekenmodellen zijn over het algemeen goedkoper dan het mummiemodel. Door de ruimte in de slaapzak is de isolatie minder goed waardoor er minder warmte wordt vastgehouden. Dit model is dan ook meer geschikt voor hogere temperaturen.

Mummiemodel

De mummie is gevormd naar het lichaam. De onderkant loopt taps toe en is smaller dan de bovenkant. Groot voordeel hiervan is dat de warmte beter wordt vastgehouden. Bij outdoor activiteiten wordt daarom vaker voor de mummie slaapzakken gekozen. De capuchon zorgt bovendien voor nog minder warmteverlies. Het mummiemodel is, afhankelijk van het materiaal, vaak lichter van gewicht en gemakkelijker op te rollen dan het dekenmodel. Door de smalle vorm van het mummiemodel heb je wel minder bewegingsruimte wat, zeker als je het niet gewend bent, een opgesloten gevoel kan geven.

Hoe lang moet je slaapzak zijn

Om de juiste lengte van je slaapzak te bepalen, neem je jouw eigen lichaamslengte en tel je daar 20-25 cm bij op. Kies je een te grote slaapzak, dan is er nog meer loze ruimte wat ten koste gaat van de warmte. Een te kleine slaapzak daarentegen is ook niet prettig, aangezien dan je voeten of je bovenlichaam niet bedekt zijn. Kijk dus goed naar de afmetingen die bij de slaapzak staan.

Bepaal je doel en kies je materiaal

Bij het kopen van een slaapzak is het goed om van tevoren na te denken over waar je de slaapzak (voor) gaat gebruiken. Als je dit weet, kun je ook beter bepalen van welk soort materiaal jouw slaapzak moet zijn. Als we het hebben over het materiaal waar een slaapzak van wordt gemaakt, dan zijn er twee belangrijke onderdelen: de vulling en de tijk (omhulsel).

Vulling

De vulling van een slaapzak kan bestaan uit dons of kunstvezel.

 • Dons, meestal van eenden of ganzen, is duurzaam, het is natuurlijk materiaal en het isoleert goed. Hierdoor blijf je warmer. Daarnaast weegt het weinig en is het gemakkelijk te comprimeren. Nadelen van dons zijn dat je kans hebt op allergische reacties en dat de vochtopname invloed heeft op de isolatie.
 • Kunstvezel (polyester) is de andere optie. Kunstvezel is goedkoper dan dons, droogt snel(ler), is gemakkelijker wasbaar en isoleert goed. Daarentegen is kunstvezel wel zwaarder en heeft het een beperkte levensduur.

Tijk

Dit is het omhulsel dat om de vulling heen zit. De binnentijk staat direct in contact met het lichaam en moet dus prettig aanvoelen. De buitentijk, de buitenkant van de slaapzak, zorgt er onder meer voor dat je droog blijft. Het materiaal van de binnen- en buitentijk hoeft niet hetzelfde te zijn. Bij de tijk kun je vaak kiezen voor synthetisch materiaal (polyester of nylon) of voor katoen.

Synthetisch materiaal heeft als voordelen dat het langer warmte vasthoudt, vuil- en vochtafstotend is en dat het snel droogt. Bovendien is het licht in gewicht. Daar staat tegenover dat dit materiaal niet goed ventileert.

Katoen ventileert juist wel goed en voelt prettig aan. Het wordt echter wel snel nat of vies en het is vrij zwaar.

De juiste temperatuur bevordert het slaapcomfort

Er zijn veel verschillende slaapzakken, elk met specifieke eigenschappen. Als je bepaalt waar je de slaapzak gaat gebruiken, is het onder andere belangrijk om te kijken naar de temperatuur. Je wilt ’s nachts niet badend in het zweet wakker omdat je slaapzak te warm is. En je tenen niet meer kunnen voelen omdat die bevroren zijn, is ook geen prettig idee. Slaapzakken worden getest op temperaturen aan de hand van een aantal waarden:

 • Comforttemperatuur: Dit is de minimale temperatuur waarbij je nog comfortabel in je slaapzak kunt liggen. Deze waarde is bepaald door de temperatuur te meten waarbij een vrouw met een normaal postuur het niet koud heeft. Voor mannen ligt deze temperatuur iets lager.
 • Extreme temperatuur: Dit is de temperatuur waarbij een vrouw met een normaal postuur kans heeft op onderkoelingsverschijnselen, maar nog zes uur kan overleven.
 • Limiettemperatuur: Bij deze temperatuur kan een man met een gemiddelde lichaamsbouw met opgetrokken benen slapen in een slaapzak, zonder het koud te krijgen.

De comforttemperatuur is de meest interessante waarde om naar te kijken. Op basis van deze waarde kun je zien voor welk seizoen de slaapzak geschikt is. Er zijn een-, twee-, drie- en vier-seizoenen modellen die hun eigen comforttemperatuur hebben. Daarnaast is er een winterslaapzak met een comforttemperatuur die ver onder het vriespunt ligt.

De waarden zijn overigens redelijk subjectief, omdat niet ieder mens het even snel warm of koud krijgt. Het geeft echter wel een goede indicatie om te bepalen welke slaapzak geschikt is voor jou.

Wat heb je nog meer nodig?

Niet alleen wil je lekker in je slaapzak kunnen kruipen. Je wilt natuurlijk ook met die slaapzak op een goede ondergrond liggen. Als je bijvoorbeeld gaat kamperen, is het niet heel prettig om op een harde of oneffen grond te moeten liggen. Een luchtbed, een slaapmat of een kampeerbed kunnen er voor zorgen dat jij zonder zorgen of nekklachten kunt slapen. Het complete pakket vind je in de sectie Slapen.

Merken slaapzakken