Tenten

Tenten

Bij Xolt koop je een goede tent voor elke gelegenheid. Ben je van plan om te gaan kamperen? Of wil je een festival bezoeken? En je hebt nog een tent nodig? Bij ons vind je complete tenten van bekende merken als Easy Camp en Coleman in eenpersoons en tweepersoons formaat, maar ook tenten voor grotere groepen. En wil je niet teveel gewicht dragen, wij hebben ook lichtgewicht tenten. Happy camping!

Meer informatie over tenten

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Verschillende soorten tenten

Tenten kunnen in verschillende situaties worden gebruikt en onder wisselende omstandigheden. Er is dan ook ontzettend veel keuze in het soort tent, de grootte van de tent, het materiaal, het gewicht, de kleur etc. Bij een aantal eigenschappen, zoals de kleur, speelt persoonlijke smaak en grote rol. Andere eigenschappen, zoals het formaat, kunnen worden bepaald door de gelegenheid waar en waarvoor de tent wordt gebruikt. Omdat er zoveel soorten tenten zijn, gaan we ze iets uitgebreider omschrijven.

Koepeltent: Een koepeltent is snel en gemakkelijk op te zetten met twee boogstokken die elkaar kruisen. Hier hang je de binnentent aan en vervolgens span je de buitentent er over heen. Door dit aanspannen staat een koepeltent stevig en is hij redelijk windvast. Een koepeltje, zoals de tent ook wordt genoemd, is te koop in eenpersoons formaat, maar is er ook voor grotere groepen. Dit type tent wordt vaak gebruikt door festivalbezoekers, trekkers of als bijzettent voor kinderen. Sommige koepeltenten zijn te koop met een luifel of korte leefruimte voor het opbergen van bijvoorbeeld speelgoed of boeken.

Tunneltent: Net als een koepeltent, is een tunneltent ook gemakkelijk op te zetten. De tunneltent bestaat uit boogstokken die achter elkaar worden geplaatst. Tunneltenten zijn vaak zo hoog, dat je er gewoon doorheen kunt lopen. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in de tent verblijft, kun je kiezen voor een model met een aparte slaapruimte. Ze zijn daarom erg populair bij mensen die met het hele gezin willen kamperen. Maar tunneltenten zijn ook geschikt als je op rondreis gaat. Ze zijn licht en compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Handig aan de tunneltent is dat ze soms twee ingangen hebben en dat je een luifel aan de tent kunt bevestigen. 

Bungalowtent: Bungalowtenten lijken, zoals de naam al doet vermoeden, op een echte bungalow. Met een bungalowtent ga je kamperen, maar ben je wel van alle gemakken voorzien. De tent is erg ruim door de verschillende compartimenten en binnen is voldoende plek voor bijvoorbeeld een eethoek, een kookstel of een koelkast. Dit type tent is uitermate geschikt voor families die voor een langere periode op één plaats blijven of voor mensen die wel willen kamperen, maar dan wel met nog enige luxe. Bij een bungalowtent kun je ook nog een overdekte buitenruimte creëren.

Pop-up tent: Een pop-up tent is de meest gemakkelijke tent om op te zetten. Want eigenlijk doet de tent dat zelf. Kort gezegd ‘gooi’ je de tent weg en dan vouwt hij zichzelf uit. Het enige wat je dan zelf nog hoeft te doen, is de tent vast zetten. Maar dit is niet het enige voordeel. De pop-up tenten zijn erg licht en compact en bovendien kosten ze weinig. Het inpakken van de tent kost iets meer tijd dan het opzetten, maar ook dit is snel gebeurd. De tent is uitermate geschikt voor festivals en ze worden ook steeds meer op de camping gebruikt vanwege het gebruiksgemak. In tegenstelling tot andere tenten is de levensduur van een pop-up tent wel korter en bieden ze slechts ruimte voor maximaal twee personen.

Opblaasbare tent: Wanneer je helemaal klaar bent met het gedoe van tentstokken, dan is een opblaasbare tent de oplossing. De tentstokken zijn namelijk vervangen door luchtslangen. Het is dus een kwestie van oppompen en je tent staat. Hierdoor is je tent snel en gemakkelijk op te zetten. Sommige opblaasbare tenten hebben losse luchtslangen die je één-voor-één op moet pompen. Er zijn echter ook tenten waarbij de slangen met elkaar in verbinding staan, die pomp je in één keer op. Elke opblaasbare tent komt met een bijpassende pomp. Door het ontbreken van de stokken is een opblaasbare tent ook lichter dan de gemiddelde tent. Daar staat tegenover dat de tenten wel een groter pakvolume hebben doordat ze één geheel zijn en er een pomp bij zit. 

Vis-a-vis tent: Een vis-a-vis tent heeft twee slaapcabines. Aan beide kanten van de tent zit een cabine, die door een centrale ruimte van elkaar zijn gescheiden. Indien één van de cabines niet gebruikt hoeft te worden, kun je deze open laten. Daarmee krijg je extra leef- of opbergruimte. 

Kampeertent: Kampeertent is eigenlijk een verzamelnaam voor alle tenten. In principe kan namelijk elke tent worden gebruikt als je gaat kamperen. Het hangt er alleen van af met hoeveel mensen je gaat. Waar je heen gaat en of je voor langere tijd op een vaste plek blijft staan. 

Festivaltent: Een festivaltent is ook niet één specifieke tent. Een koepel-, tunnel- of een pop-up tent zijn geschikt voor de festivalbezoeker. De tenten zijn licht en compact en ze zijn eenvoudig op te zetten. Deze drie type tenten zijn ook niet al te duur en zowel de tunnel- als de koepeltent bieden genoeg ruimte voor twee of meer personen.

Van welk materiaal worden de tenten gemaakt?

Tenten kunnen van een aantal verschillende materialen zijn gemaakt. Afhankelijk van het gebruik, hoe vaak en waar, kun je de afweging maken van welk materiaal jouw tent gemaakt moet zijn. De volgende materialen worden (het meest) gebruikt.

Katoen: katoen wordt vaak gebruikt voor tenten. Ten eerste omdat het goed ademt, wat zorgt voor een prettig klimaat. Daarnaast is het een duurzaam materiaal en gaat het langer mee. Katoenen tenten zijn meestal van tevoren behandeld, waardoor ze waterafstotend zijn en goed tegen de zon kunnen. Dit voorkomt ook verkleuring. Het is wel een logger en zwaarder materiaal. En je moet voorkomen dat de tent nat wordt opgeborgen, anders kan het snel gaan schimmelen. 

Nylon (polyamide): Nylon tenten wegen weinig en zijn goed op te vouwen. Hierdoor zijn ze ideaal voor mensen die niet veel gewicht mee willen dragen. Bovendien is dit materiaal waterafstotend door het aanbrengen van speciale coating. Tenten van nylon drogen daardoor ook sneller en zijn gemakkelijk schoon te maken. Nylon ademt echter slecht wat kan zorgen voor condensvorming en minder prettige temperaturen. Ook is de tent niet scheurbestendig en is hij minder bestendig tegen Uv-straling wat ten koste kan gaan van de tent. 

Polyester: Polyester heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als nylon. De prijs voor polyester ligt wel lager en het is beter bestand tegen Uv-straling. Veel tenten zijn dan ook gemaakt van polyester. Als het tentdoek geen brandwerende coating heeft, is het polyester wel erg brandbaar.

Polyester-katoen: Bij dit type materiaal, dat ook wel technisch katoen wordt genoemd, wordt gebruik gemaakt van de sterke eigenschappen van beide materialen. Daardoor is het ademend, sterk, onderhoudsvriendelijk en droogt het sneller. Door het toevoegen van polyester aan katoen, wordt het bovendien goedkoper. Dit mengsel is ideaal voor tenten die het hele seizoen buiten staan, zoals familietenten.

Ripstop: In het geval van ripstop worden dikke draden door het materiaal gewoven in ruitvormen. Het materiaal wordt hierdoor sterker en het rekt minder. Ripstop is dus op zich zelf geen stof, maar kan op de andere materialen worden toegepast.

Tenten voorbeeld

Overige onderdelen van je tent

Het binnen- en buitendoek maken eigenlijk de tent. Als je een tent koop, is dat ook het eerste waar je naar kijkt. Maar alleen de doeken zorgen er niet voor dat je tent staat. Daar zijn nog een aantal andere onderdelen voor nodig.

Tentstokken: Tentstokken zorgen er voor dat je tent in vorm blijft en ook stevig blijft staan. Daarbij heb je rechte stokken of gebogen stokken zoals bij een tunnel- of koepeltent. Tentstokken worden gemaakt van fiberglas, aluminium, staal of carbon. Fiberglas is stevig en goedkoop. Als je de tent vaak op- en afbouwt, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de stokken. Gelukkig zijn ze redelijk goedkoop en kun je ze gemakkelijk vervangen. Net als fiberglas is aluminium ook licht. Deze stokken zijn kwalitatief wel beter, doordat ze betere tegen de weersomstandigheden kunnen. Ook veelvuldig op- en afbouwen van de tent, heeft geen invloed op de stokken. Staal is erg sterk en duurzaam, maar een stuk zwaarder dan de andere materialen. Tot slot de stokken van carbon. Carbon heeft als voordelen dat het erg licht en sterk is. Het is echter wel de duurste van de vier en kan slecht tegen krachten van buitenaf.

Scheerlijnen: Met scheerlijnen span je een tent, voortent of luifel aan zodat deze stevig staat en windbestendig is.

Tentharingen: Tentharingen zorgen er voor dat de tent als geheel is verankerd in de grond. Er zijn verschillende haringen, geschikt voor verschillende grondsoorten. Als je een tent koopt, dan zitten daar altijd haringen bij. Deze haringen zijn echter geschikt voor dat soort tent, niet per se voor de ondergrond waar je gaat kamperen.

Grondzeil: Op de grond in een tent ligt altijd een grondzeil zodat je niet direct op het zand of gras loopt. Vaak kun je het zeil aan de tent vast ritsen. Het zeil kan ook vast zitten aan de tent. Dit zorgt er voor dat vocht, insecten en tocht buiten de tent worden gehouden. Grondzeil is meestal gemaakt van kunststof. Om je zeil te beschermen tegen beschadigingen, kun je er nog een stuk speciale tenttapijt op leggen.

Merken bij Xolt

Bij Xolt kun je tenten kopen van bekende merken als Coleman, Outwell en Easy Camp. Maar we verkopen nog veel meer merken. Kijk dus snel wat Xolt jou te bieden heeft.