Verrekijkers

Je hebt geen verrekijker nodig om te zien dat Xolt verkoopt wat jij zoekt. Wil jij echter vliegtuigen gaan spotten, wilde dieren kijken of zoek je de stip op de horizon? Dan hebben wij verrekijkers en monoculairs die jou daar bij helpen. Verschillende lensdiameters, vergrotingsfactoren en eigen specifieke eigenschappen, dat zijn de verrekijkers van Xolt. We verkopen bekende merken als Bushnell en Vortex. Kijk niet verder, koop je verrekijker hier!

Tevens in ons assortiment: Nachtkijkers, spotting scopes en telescopen

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Waar ga jij de verrekijker gebruiken?

Verrekijkers worden voor verschillende doeleinden gebruikt. En omdat er veel verschillende kijkers zijn met specifieke eigenschappen, is het goed om van tevoren te bedenken waar je de verrekijker voor wilt gaan gebruiken. Op deze pagina kun je via filters een voorselectie maken van de bino- en monoculairs die geschikt zijn voor jou. Daarbij is bijvoorbeeld rekening gehouden met de vergrotingsfactor, of de kijker waterdicht is of niet en hoe compact de kijker is. Wij maken onderscheid tussen vliegtuigspotting, reizen/safari, jagen, watersport en verrekijkers voor vogelaars. Voor elk type gebruiker is er ruime keuze.

Welk type verrekijkers hebben wij?

Er zijn verschillende type verrekijkers. Bij Xolt kun je terecht voor de dakkant, de porro, de monoculair (monokijker) en de nachtkijker.

 • Dakkant: De dakkant-verrekijkers zijn het populairste type. Bij dit type staan de lenzen en prisma’s, aan de binnenkant van de kijker, recht tegenover elkaar. Dit heeft als voordelen dat de verrekijker compact is en licht van gewicht. Daarnaast zit het scherpstelmechanisme intern, waardoor de dakkant minder gevoelig is voor water en stof. 
 • Porro: Bij een porro-verrekijker staan de prisma’s en lenzen juist met een afwijkende hoek tegenover elkaar. De kijkers zijn hierdoor groter dan de dakkant-kijker en hebben een N-vormige knik. Een porro biedt wel meer diepteperceptie en een bijkomend voordeel is dat ze goedkoper geproduceerd worden, wat invloed heeft op de verkoopprijs. Het scherpstelmechanisme zit extern bij dit type, wat betekent dat het meer onderhoud vereist. Ze zijn niet waterdicht.
 • Monoculair: Bij de meeste verrekijkers kun je met twee ogen tegelijk kijken, deze worden binoculairs genoemd. Maar er zijn ook monoculairs, waar je met één oog doorheen kijkt. Met je andere oog kun je dan de omgeving nog in de gaten houden en monoculairs zijn compacter en lichter dan de dakkant en de porro types. Aan de andere kant kan je diepteperceptie wel worden verstoord bij het gebruik van een monokijker.
 • Nachtkijker: Kijk voor ons aanbod nachtkijkers hier.

Waar staan de getallen op de verrekijker voor?

Op een verrekijker staan altijd twee getallen, deze staan voor de vergrotingsfactor en de lensdiameter. Als er bijvoorbeeld 10x50 op de kijker staat, dan wordt het beeld 10 keer vergroot en is de diameter van de lens 50mm.

 • Lensdiameter: De diameter van een lens geeft aan hoeveel licht wordt binnen gelaten. Dus des te groter de lensdiameter, des te meer licht laat de lens binnen. Hierdoor krijg je een helderder beeld en zijn details beter zichtbaar. 
 • Vergrotingsfactor: Hoe hoger de factor, des te beter kun je een object van dichtbij bekijken. Dit kan mooie beelden opleveren. Echter is een hogere factor niet per se ook beter. De scherpte van het beeld kan minder worden en het beeld instabieler. Het volgen van een bewegend object kan daardoor lastiger worden. Daarom wordt door de verschillende merken het gebruik van een statief aangeraden, zodra je een verrekijker gebruikt met een vergrotingsfactor die hoger ligt dan 10.

Schemergetal:
Het schemergetal van de verrekijker kan ook interessant zijn. Het is een maatstaf voor de prestaties van de kijker en met dit getal kun je berekenen hoeveel meter je nog kunt zien onder slechte lichtomstandigheden. Het schemergetal bereken je door de lensdiameter te vermenigvuldigen met de vergrotingsfactor en daarvan de wortel te trekken. Bij een verrekijker met 10x50 is het schemergetal 22,4 (afgerond). Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 10 om te bepalen hoeveel meter je nog kunt zien bij slecht licht, in dit geval 224 meter. Voor het schemergetal betekent dan ook: hoe hoger, hoe beter. Met een schemergetal van 15 of lager is een verrekijker meestal alleen maar geschikt voor overdag.

Verrekijkers kopen bij Xolt

Door een uitgebreid aanbod aan verrekijkers, bruikbaar voor elke situatie, is er altijd een kijker te koop die geschikt is voor jou. Xolt verkoopt verrekijkers van verschillende merken. Bekende merken als Bushnell, Vortex en Konus, maar ook andere merken verrijken ons assortiment. Kijk snel naar het aanbod verrekijkers en bepaal welke jij wilt kopen.

Bushnell verrekijkers

Vortex verrekijkers

Konus verrekijkers